1 Eylül 2011 Perşembe

Muhaceret-i Muaşeret -- Otobüs - Liberum arbitrium*



    Akordu1 bozuk bir dünyada yaşıyoruz. Ne notalar , ne akor2lar , ne partiler3... İkinci kemanların soliste aldırdıkları yok.  

    Usül-bilimin4 gelişme yordamı kayıp, ilk ele alınacak süje olan dünyayı , birçokları için bundan bile daha önemli olan insanı kimsenin çorbasına kattığı yok. Filozofların , bilim insanlarının sopa sallaması gereken bu kakafoniye, insanlardan arılanmış şirket adlı;  ağızları , dişleri, pençeleri olmayan masalsı yaratıklar sopa sallıyorlar.

     Yukarıdaki sopanın sallandığı yedi milyar amaçsız insansa yirmi dört saatlik zaman döngüsü içinde kendi yaşam radiusunu bir başkasınınkine ihtiyari,gayri ihtiyari değdiriyor, üzerine örtüyor. 
      Bu radyus teyellemelerinden hangilerine değinsek ortaya gülmeklik çıkacak , neş'e zuhur edecek. Amacımız katıştırmak , yok eğer gülüştürmek olsa idi bol örneklerdik. Mümkün olduğunca az örnekle tuhaf ve sarmal yazı dizisi denememize başlamaya çalışalım.


     Ne yazık ki terketmeyi pek sevmediğim memleketim İzmir dışında çok fazla tecrübe edemediğim toplu taşıma araçlarının herkesçe kullanımındaki biçimsizlik, özgürlüğü tanımaya çalışma denemelerimizin ve özgürlük üzerine geliştirilen yordamların oturuşu ve yokoluşu araştırmalarımızın başında geldi. 

    İster istemez sabit değişken olarak İzmirlileri kullanacağız. 2000 'li yıllar başlayana kadar olsa idi buradan övünerek İzmir'de tabi bir başka bu işler diye söze başlardım. Gelin görünki az önce meteor çarpmışçasına yaşanan herhangi bir başka şehirden farkı kalmadı İzmir'in. Bu nedenle belki de şehir adı belirtmesek bile olurdu.


   Şimdi bir bakalım toplu taşıma aracı nedir ? Cevap gayet basit toplu taşıma aracı, toplu taşıma aracıdır. Fakat biz bu terimi İnsanları -bu dünyanın yegane sahiplerini- kastederek mümkün olduğu kadar fazla sayıda insan taşıyabilen halk hizmetindeki özel veya kamusal girişimlere ait araçlar için (E..G. :otobüs, dolmuş, vapur, teleferik) kullanıyoruz.


   Bu araçların her yerde belirli genel geçer yazılı kuralları vardır. Ekseriya ön ödemelidirler, kimi özel indirim kartları çıkarmak mümkündür, ve sair..

    Yazılı olmayan kuralları da vardır; tek oturan bir delikanlının sevgili (İst'da kafa atıyolarmış ! ne güzel ve bağnaz bir şehir.) veya evli bir çiftin birlikte oturması için yer vermesi , kimi zaman inecekleri duraklara göre insanların koridor tarafına oturması , İnsanların başka çareleri olduğu sürece birbirlerine temas etmekten kaçınması...sürer..


    Şimdi size bir otobüs yolculuğu eylemini başlatmak ve bitirmek için gerekli olan adımlardan ve gereksiz olan adımlardan bahsetmeye çalışacağım.


Gerekli olanlar;
*Otobüse binebilmek için ilgili özerk yönetimin uygun bulduğu ön ödeme yöntemini hazırlayınız. (Bu bir ön ödemeli kart olabilir yahut araç ücretsizse hazırlanmak için derin bir mutluluk nefesi alınabilir.)
*Bekleme için ayrılmış özel bölgelerde sizden önce kurulmuş bir bekleme düzeni varsa riayet ediniz. (Bazen bekleme sıraları ilk bakışta ayırt edilemeyebilir fakat anarşi bile bir düzendir. Zaman-Hareket yönetimi düzenlerine saygı gösteriniz.)
* Bekleme düzeni otobüse binmek üzere ilerlemeye başladığında 1. gereklik maddesini sağlamış olmalısınız ki dikkatle okursanız ana fikrinin bir şeyleri önden hazırlayarak zaman kazanmak değil ; az sonra hayatlarının kısa bir diliminde sizinle aynı zaman ve mekanı kullanacak diğer insanların zamanlarını boşa harcamamak olduğunu göreceksiniz. Bu nedenle cep telefonu veya sevgilinizle ağır romantik uzun sarılmalar gibi ayrıntılarla birim insana ayrılan süreyi aşmayınız.
* 3. adım şoför yahut kamu temsilcisine otobüse binebilmenize delil alet-edevatı göstermeniz veya teslim etmeniz zarfında da geçerliliğini korur.
*4. adımı tamamladıktan sonra otobüsün içinde otobüsün genel durumu , sosyal ve ortak eylem öncelikliğinize göre konumlanmalısınız. Önceliklerin öncelikleri de ayrıntıya girilmeksizin sırası ile küçükten büyüğe verilmiştir.
* Yolculuğunuzu tamamlayacağınız durağa gelmeden önce mümkün olduğunca inebilme hazırlıklarınızı tamamlayınız. İneceğiniz durağa geldiğiniz de ise mümkün olduğunca hızlı bir şekilde ininiz. teşekkürler.

Gereksiz olanlar;
*İnsanın içinde olan yalnız alacası değildir. Bu nedenle kimsenin sosyal öncelikliğini gözünüze itibar ederek tartışmayınız. Elbetteki örnek vermek gerekecek, buyurun ; Nispeten yaşlı bir kimsenin sağlıklı gözüken bir delikanlıyı yer vermediği için ulu orta ve hayasızca azarlamaya başlaması .. bu delikanlı sizin gözünüzle göremeyeceğiniz veya gözlerinize göstermek istemeyeceği bir hastalığa sahip olabilir. Yapılan kabalık kişinin hastalığının izahatının istenmesi ile kat be kat artacaktır.
* Yukarıda gerekli olması iddiası ile sayılan adımların herhangi her birinde verilen hizmetin nevine ve niteliğine yüksek sesle eleştiriler buyurmak. Lütfen fikirlerinizi belirtmek için ilgili kurumların şikayet kanallarını kullanınız. Bu kanallara inanmıyorsanız sivil toplum kuruluşlarına üye olunuz ve bu kanalları kullanınız. Biliyorum siz sivil toplum kuruluşlarına da inanmıyorsunuz ama zaten siz inanmadığınız için ortada gerçek bir sivil toplum kuruluşu veya siyasi parti yok. Lütfen inanmaya başlayın..
*Farkındalık. Buraya kesinlikle sığdırılamaz ama otobüs için değinip geçeceğim. "Gnothi seauton" ya da Temet Nosce ! en azından kokunuzun. Lütfen koltuk altı tabir edilen bölgenizi insanların suratına çevirmeyin. İnsanların yüzlerine doğru derin nefes alıp vermeyin. Kimse sizin ağzınızın ne tür hastalıklara gebe olduğunu yahut ne kadar temiz olduğunu tahmin edemez. Yapmayın. Mecbur değilseniz gaz çıkarmayın. 
*Muvazen olun. Kendi başınıza ayakta duramıyorsanız oturabileceğiniz aracı bekleyin.
Gereksizler bu kadar değil ama otobüs kullanımına dair aklıma gelenler bunlar.


1. Akort üçüncü anlamını kabul etmemiz gerekse de ikinci anlamı üzerinden kelime oyunu yapacağız. 
2. Akor
3. Parti : Armoniyi oluşturan ezgilerden her biri.
4. Usül-bilim : teknoloji.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder